Sain käsiini Tuomo Salovuoren uusimman kirjan Luonnon lahjoja. Sanon heti kärkeen, että kirja on tavattoman kivasti, mielenkiintoisesti ja laajasti kirjoitettu. Tykkään sisällöstä ja kevyesti syvällisyyteen sukeltavasta tyylistä sekä laajasta tutkimustietojen avaamisesta.

Kirjan sisällysluettelo jo kertoo luonnon moninaisesta tarjonnasta mielenterveyden kohentumiseen ja ylläpitämiseen. Eläinten, metsän, puutarhan ja luonnon antimien tarjoama hoiva ja mahdollisuus läsnäolon harjoitteluun tukee ihmisen hyvinvointia fyysisesti ja psyykkisesti.

Cardehumman toimintaan tämä Tuomon kirjan sisältö sopii täydellisesti. Suunnitteilla on tälle vuodelle eläinavusteisen valmennuksen rinnalle Hyvinvointipolku ja Aistipuutarha, jossa pääsee kokemaan luonnon sielua hoitavaa voimaa.

Suunnitteilla on kauniin värisiä ja tuoksuisia kukkia, jotka hellivät ihmisen lisäksi myös kesän pikku pörriäisiä, nekin tarvitsevat tukea pysyäkseen hengissä. Näistä mainittakoon mm. auringonkukka, kehäkukka ja laventeli.

Tulossa myös kasveja, jonka anteja voi maistella, koskea ja haistella. Suunnitteilla mm. ahomansikka ja pensasmustikka tilalla jo olevien omenan, musta-ja punaviinimarjan sekä karviaisen, kriikunan ja kirsikan lisäksi. Yrttilaatikkoon tulossa mm. minttua, rosmariinia, basilikaa ja lehtikaalia.

Tuoksut liittyvät tunteisiin, rauhoittavat ja antavat voimaa. Tuoksuista meiltä Cardehummasta löytyy jo omasta takaa kevään ensi tuoksuja kuten tuomi, kielo ja pihlaja sekä alkukesän syreeni. Haaveena istuttaa joku perinteinen puistoruusu, joka tuoksuu ja näyttää kauniilta. Muistatko sinä, miltä vastaleikattu nurmikko, tuore multa ja kesäpäivä sateen jälkeen tuoksuu?

Oma suosikkini on jo kolmatta kesää kelloköynnös, joka saa kasvaa pihan suositussa ajanvietto paikassa pation ympärillä. Kukat ovat todella kauniit ja köynnösmäinen kasvutyyli sopii pation ympärillä olevaan kehikkoon erityisen hyvin. Kelloköynnöksen kaveriksi köynnösten maailmaan haaveilen köynnöspinaattia, se on kaunis sekä ravinnoksi sopiva.

Cardehummaan on tulossa Aistipuutarhan lisäksi Hyvinvoinnin polku, jonka äärelle voi pysähtyä miettimään elämää, hyväksyä sen tuomat haasteet ja erilaiset tunteet sekä oppia huomaamaan, että onhan meillä myös paljon ilon ja onnenkin asioita, unelmia unohtamatta.

Tuomon kirjan innoittamana jaan sen omakohtaisen kokemuksen, että luonto ja eläimet todellakin vahvistavat ihmisen hyvinvointia monella tavoin. Lempeys, myötätunto, läsnäolo, luottamus, aitous, levollisuus ja turvallisuus on mahdollista oppia tunnistamaan ja tuntemaan, kunhan osaa ja haluaa kuunnella sekä kunnioittaa luontoa ympärillämme. Elämä voi olla kaunista, kunhan kykenet näkemään ja tuntemaan sen kehossasi.