GreenCare kesä 2022 Italiassa

Bongasin ilmoituksen Green Care suomen https://www.gcfinland.fi/ facebook sivuilla huhtikuussa 2022: ”Haluatko oppia lisää luonnon hyödyistä terveydelle, hyvinvoinnille ja sosiaaliselle osallisuudelle? Oletko kiinnostunut hankkimaan tietoja ja taitoja oman Green Care -aloitteesi käynnistämiseen? Green4C Summer School on Green Care -yrittäjyyden ainutlaatuinen tilaisuus hankkia tietoa ja yrittäjyyttä Green Care -alalla. Ensimmäistä kertaa Green Caren eurooppalaiset huippuasiantuntijat kokoontuvat jakamaan tähän alaan liittyvää tietoa ja parhaita käytäntöjä” . Linkki kesäkoulun sivuille https://oppla.eu/green4c-summer-school-green-care.

Kesäkoulu liittyi Green4C hankkeeseen https://www.etifor.com/en/portfolio/green4c-2/ 

Tarkennuksena tähän alkuun, Green4C on lyhennys sanoista Green for care, eli jotakuinkin vihreää hoivaa tai -välittämistä. 

Mukaan haettiin omalla Green care bisnesidealla, ja minullahan oli tuohon erinomainen idea: mysteeripeli Kuudes yritys https://www.cardehumma.fi/mysteeripeli-kuudes-yritys/ Peli on pakopelityyppinen, ryhmäyttävä ja psykologisella juonella varustettu  huumorilla sävytetty peli ryhmille 2 – 12 henkilöä. Peli pelataan terapeuttisessa maaseutuympäristössä terapiaeläinten seuratessa pelaajien etenemistä. Sen lisäksi että peli pelataan GreenCare ympäristössä, oma asiantuntijuuteni Ihminen tavattavissa terapeuttina sekä luonto-ja eläinavusteisena työnohjaajana yhdistää luonnon ja eläimet sekä sosiaalisen hyvinvointi & psykologisen vaikutuksen kahdentoista vuoden yrittäjyyden kokemuksella.

Todellakin halusin ja rustasin saman tien hakemuksen ja tulin valituksi varasijalta ainoana hakijana Suomesta. Opiskelukaverit kesäkoulussa olivat huikean kansainvälistä porukkaa, 18 kolleegaa maista Italia, Hollanti, Mexiko, USA, Afrikka, Intia, Portugali, Slovenia, Romania, Kreikka ja Saksa.  

Green4C kesäkoulun loistokkaat asiantuntija-kouluttajat ympäri maailman tekivät todellakin vaikutuksen. Asiantuntijaluentoja  ja tutkittua tietoa saimme monelta GreenCare osa-alueelta liittyen luonnon tarjoamiin hyvinvointivaikutuksiin.

Aihealueet oli jaettu neljään kategoriaan; urban green care, social agricultur, forest based green care sekä green care tourism. Eläinavusteinen työ ei tässä koulutuksessa sisältynyt opintosuunnitelmaan, mikä oli tavallaan valitettavaa, mutta toisaalta näin tässä asiassa kolikon toisen puolen; minulle teki erityisen hyvää tunnistaa luonnon ja metsän tarjoamat hyvinvointivaikutukset ilman eläimiä. Oma osaamisalueeni tällä reissulla keskittyi pelin myötä enemmänkin green care turismiin sekä social green careen. Pelin avulla saan ”houkuteltua” pelaajat maaseudun rauhaan ja pääsen kertomaan green caren vaikutuksista liittyen hyvinvointiin ja omaan asiantuntijuuteeni. 

Kokemus avasi silmäni hyvinvointia tuottavalle luonnolle; havahduin ajatukseen, että meille suomalaisille taitaa olla luonto niin itsestäänselvyys, että emme tule edes ajatelleeksi sen hyvinvointia tuottavia vaikutuksia sen syvemmin. Vaikka itse liikun päivittäin koirien ja hevosten kanssa lähiluonnossa ja asun suorastaan metsässä (no, meidän mittakaavassa ehkä en ihan metsässä mutta kesäkoulu kolleekoideni silmissä kyllä), en ole osannut aina itsekään pysähtyä luonnon hyvää tekevien vaikutuksen äärelle oikeasti. Tarkoitan pysähtyä ja aistia luontoamme aidosti:  tuntea ja haistaa raikas ja terveellinen ilma iholla, katsella luonnon kauneutta ja kuunnella lääniä, tuoksutella eri vuodenaikoja tai koskea vaikka kosteaa sammalmätästä. Ihan aidosti ja oikeasti, itsekin olen ottanut luonnon itsestäänselvyytenä, pysähtymättä tuntemaan kehollisesti sen äärelle.

Miltä tämä sinussa tuntuu, osaatko pysähtyä luonnossa vai kuljetko kuulokkeet korvilla lenkkeillen?

Kannattaa käydä tutustumassa mm. Viherympäristöliiton julkaisuihin luonnon hyvinvointivaikutuksista https://www.vyl.fi/

Luulen, että jaan tämän blogin useampaan osaan, jotta saan avattua Green4C kesäkoulun antia laajemminkin.

Alla olevassa kuvassa onnellinen minä rotevan, alkukantaisen Italialaisen aasin kyydissä. Olin ratsailla n 5 minuuttia, arvelin että tämä ratsu sen hetken minua jaksaa kantaa ja tuon vahvisti myös aasin omistajamies, joka kyydin tarjosi.

Jatkoa blogiin tulossa.