kehorentoutus hevosen selässä

SYVÄRENTOUTUMINEN HEVOSEN SELÄSSÄ

Kerrontaa siitä, mistä kaikki sai alkunsa, kun ryhdyin tekemään ensimmäisen kerran syvärentouttavaa kehohoitoa hevosen selässä.

Miksi ja miten hevosen selässä leväten pystyy ylipäätään kokemaan turvallisuudentunteen ja rentoutumaan kokonaisvaltaisesti, vaikka se voi aluksi tuntua pelottavaltakin?

Kaikessa työssäni ja Cardehumman arvomaailmassa on taustalla lempiteoriani: polyvagaaliteoria. Älä säikähdä tätä ehkä sanahirviöltä kuulostavaa epämääräistä ja vaikeaa termiä, vaan tiedosta sen olevan tärkeä teoria, työkalu, turvallisuuden tuoja sekä taustatuki minun asiakastyössäni.

Kansankielellä ja maanläheisesti tuo teoria selittää käyttäytymiseemme liittyvää turvallisuudentunnetta ja sosiaalista liittymistä eli sitä, millä tavalla me olemme muiden ihmisten seurassa ja koemmeko olomme muiden läheisyydessä turvalliseksi. Erityisen tärkeää on tietysti huomioida se, että jos emme ole turvassa itsessämme tai ylipäätään tunnista turvallisuuden tunnetta, on se oikeastaan mahdotonta myös muiden seurassa.

Itselleni polyvagaaliteoria aukesi vuosina 2008 – 2019 Juuran (entinen SoulTeam) SEAL vaativien vuorovaikutustaitojen koulutuksissa sekä pohjoisruotsin kylmäverisen hevoseni Ekin kanssa lukemattomilla käytännön harjoituksilla. Hevoseni, Juuran sekä tietysti yhtä aikaa näiden kanssa opiskelemani Ihminen tavattavissa terapeutti koulutuksen kanssa lopulta ymmärsin ja tunnistin kehollisesti, että turvallisuudentunne on minun ikioma, kehollinen tunnekokemus siitä, että ei ole mitään hätää. Missään tai kenenkään kanssa. Tottakai elämässä on ihan oikeita, vaarallisiakin tilanteita, mutta tuolloinkin teorian sisältä löytyvä puolustusmekanismin ymmärtäminen ja autonomisen hermoston toiminta suojelee meitä automaattisesti. Tuo suojelumekanismi on nimeltään neuroseptio eli turva-tai vaaratutka. En kuitenkaan tässä kohtaa avaa siitä sen enempää.

Erityisesti haluaisin tuoda esille sen, että turvallisuudentunteen mahdollistumiseen vaikuttaa ehdottoman paljon turvallisten ihmiskohtaamisten kokemus. Ihminen tavattavissa terapeutti koulutus vuosina 2013 – 2019 ja sen sisältö tarkkaan rajattuna mahdollisti minulle henkilökohtaisesti suoraan sanottuna uuden elämän alun turvallisten kokemusten ja omana itsenäni hyväksytyksi, nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kautta. Lopputyöni Ihminen tavattavissa koulutuksessa on nimeltään ”IHMINEN JA HEVONEN TAVATTAVISSA,HEVONEN TURVANANTAJANA JA LÄSNÄOLON OPETTAJANA,POLYVAGAALINEN TEORIA TUKENA OMASSA KASVUSSANI”, siihen tiivistin paljon kokemuksiani noiden yhteisten vuosien aikana.

Stephen Porgesin kehittämän polyvagaaliteorian mukaisesti ihmiselle (ja nisäkkäille) sosiaaliseen liittymiseen muiden kanssa liittyy meidän autonomisen hermostomme toiminta. Tämä kehittämäni hevosen kanssa toteutettava kehon rentoutusmenetelmä rentouttaa hermojärjestelmämme, joka taas mahdollistaa oman kehomme erilaisten tunteiden tunnistamisen. Tunteiden tunnistamisen kautta opimme säätelemään toimintojamme sekä liittymään muihin ihmisiin ja ympäristöön.

Erityisesti pidän tärkeänä sitä huomiota ja taitoa, että tunnistamme itse itsessämme kehollisesti kehon rentous-ja jännitystilat ja kykenemme säätelemään niitä erilaisten rentoutus-ja läsnäolomenetelmien avulla. Tämä edellyttää kuitenkin kehollista kokemusta rentoutumisesta, sen henkilökohtaista kehon tunnetilan tunnistamista sekä ymmärrystä siitä miten kokonaisvaltaisesti kehon, mielen ja hermoston rentoutuminen vaikuttaa meihin pitkävaikutteisesti.

No nyt siihen, miten kehon rentoutushoito sai konkreettisesti alkunsa.

Pitkäaikainen asiakkaani tuli luokseni ihminen tavattavissa terapiaan. Keskustelimme tuttuun tapaan viime aikojen

tapahtumista ja siitä, mikä juuri sillä hetkellä olikaan mielen päällä. Asiakas kertoo, että hänellä oli ollut liikuntaharrastuksessa ja sen jälkeisessä venyttelytilanteessa harjoitus, jossa piti ravistella kehoa ja sieltä mieltä painavia asioita tietoisesti pois. Kävi kuitenkin niin, että asiakas koki nilkkojensa jumittavan, ikään kuin mielessä pyörivät mietteet olisivat jääneet jumiin nilkkoihin, eivätkä lähteneet sieltä pois ravistelusta huolimatta.

Kysyin, voinko kokeilla rentouttaa hänen kehoaan ja raajojaan hänen maatessa hevosen selässä, kuten useasti aiemminkin. Tällä kertaa kuitenkin kokeiltiin, onko rentoutuksella vaikutusta nilkkojen jumittamiseen ja siihen saadaanko asiat pois kehosta tai ainakin vähenemään niiden vaikutus.

Tämä toteutettiin yhteistuumin, ja siitä ajatus kehon rentoutushoidosta hevosen selässä sai alkunsa. Tämä kokeilu tuntui heti itselleni luontevalta ja sitä menetelmää lähdin jatkojalostamaan eteenpäin. Syntyi hevosavusteinen syvärentoutus ylivireälle keholle ja mielelle.

Hoito tapahtuu tallissa, turvallisesti hevosen karsinassa. Hevonen, joka toimii työkaverinani tässä rentoutushoidossa tällä hetkellä on sirkus Finlandian eläkehevonen Frosty. Frosty on  23 vuotias Noriker rotuinen raskasrakenteinen työhevonen. Frosty on todella rauhallinen ja suorastaan mitään pelkäämätön hevonen, jolla on korkeutta n 160 cm ja painoa reilun 700 kg. Sen leveä ja lämmin selkä takaa turvallisen alustan selässä makaamista ajatellen.

Suunnitteilla on ottaa tähän työkaveriksi myös rakas pohjoisruotsinhevonen Edgar, joka toistuvista myyntiyrityksistäni huolimatta on edelleen hevoseni. Useita potentiaalisia kyselyjä Edgarista on tullut, uskoisin että tämä kehohoito asia on kuitenkin ollut jossain syvällä takaraivossa ja on tarkoitettukin niin, että Edgar pysyy hevosenani. Onhan se ollut sitä kolmevuotiaasta saakka, nyt ikää 11 vuotta.

Rentoutushoidon ohjaajana toimii Frostyn nykyinen omistaja Ulla Hukka. Ulla on koulutukseltaan mm. Ihminen tavattavissa terapeutti, luonto-ja eläinavusteinen työnohjaaja sekä eläinavusteinen valmentaja. Tulevat opinnot kehoa rentouttavan Trager kehohoidon parissa täydentää tätä hoitomuotoa. Ullan läsnäolotaito, levollisuus ja taito luoda luottamuksellinen tunnelma sekä hevosmiestaito mahdollistavat tämän rentouttavan ja turvallisen kokemuksen.

Syvärentouttava kehohoito hevosen selässä on todella erityinen kokemus yhteistyössä toisen elävän ja lämpimän olennon kanssa. Maatessa hevosen selässä pää leväten sen lautasen (takapuolen) päällä, kädet leuan alla tai roikkuen hevosen molemmin puolin vapaana mahdollistaa lempeän ja rentouttavan tunnetilan kohtaamisen turvallisen hevosen kannattelemana. Ihmisen päälle aseteltu painavahko villaviltti tuo lämpöä ja lisäturvaa.

Hoidon aikana Frosty syö heinää. Rouskutuksen rentouttava ääni vahvistaa ja tukee läsnäoloon ja rentoutumisen tilaan vaipumista. Heinän rouskutuksen ääni on hyvin meditatiivista ja verrattavissa esimerkiksi siihen tilanteeseen ja tunteeseen, kun jäät tuijottamaan elävän tulen liekkejä nuotiossa.

Itse kehohoito hevosen selässä kestää n 45 – 60  minuuttia. Rentoutan asiakkaan kehon kokonaisvaltaisesti ja käsittelen jalat ja kädet lempeästi ravistellen ja keinutellen rennoiksi. Hoidon aikana otetaan kengät jalasta pois ja huolehditaan että asiakkaan varpaat pysyvät lämpiminä villasukilla tai peiton alle suojattuna.

Kerron etukäteen, millä tavalla hevonen tulee hoidon aikana todennäköisesti käyttäytymään. Se tasapainottaa omaa ja asiakkaan painoa vaihtamalla painoa jalalta toiselle sitä mukaa, kun asiakkaan kehon paino rentoutumisen myötä muuttuu hevosen selässä. Tämä painon siirtäminen saattaa ensin tuntua asiakkaasta jännittävältä, mutta kun sen tietää etukäteen ja kerron, että tuen asiakasta noissa hetkissä pitämällä lempeästi kiinni raajoista, niin hevosen liike muuttuu keinuttavaksi ja entistä enemmän rentouttavaksi. Usein kuulen sanottavan, että ihan kuin kelluisin jossain lämpimässä.

Tapaamisen kesto on kaksi tuntia, jonka aikana ensin tutustutaan hevoseen ja toisiimme kaikessa rauhassa ja hoidon jälkeen käydään läpi sitä, miltä kehohoito tuntui ja millaisen kokemuksen se tarjosi. Tässä kohtaa usein kehotan asiakasta ”vain” tunnustelemaan sen, mitä kehossa tapahtuu. Keskustelu siitä, mitä tapahtui on toissijainen asia, tärkeintä on kehollinen tunnekokemus, ei järkeilty kokemus.

Hoito ja sen mahdollistama koko kehon, mielen ja hermojärjestelmän rentoutuminen helpottaa mm. kroonistuneeseen stressiin ja sitä kautta auttaa uupumuksen ennaltaehkäisyyn. Tätä rentoutusmuotoa voidaan käyttää apuna myös esimerkiksi sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa, jonka tavoitteena on syrjäytymisen ennaltaehkäisy. Tunnistamalla oman kehon erilaiset tunnetilat kehollisesti ja ammattilaisen ohjauksessa tukee ihmisen henkilökohtaista kasvua tuettuna turvallisessa ympäristössä. Kokemus mahdollistaa myös omien rajojen turvallisen ylittämisen ja näin ollen voimauttaa sekä oivalluttaa kulkemaan kohti omaa hyvinvointia.

Syvärentoutus sopii erityisesti henkilöille, jotka kaipaavat totaalista pysähtymistä ja pientä hetken lepotaukoa omassa elämässään.  Hoidon rentouttava vaikutus viipyilee kehossa asiakkaasta riippuen hyvinkin pitkävaikutteisesti ja auttaa saavuttamaan levollisemman ja syvemmän yöunen.

Ai että, ihan tässä taas itsekin rentoutuu kun syväsukeltaa tämän hoidon vaikutuksiin.

Tervetuloa testaamaan !